U trendu

EMA razmatra Hiprinu vakcinu kao buster dozu

MADRID – Evropska agencija za lekova (EMA) saopštila je danas da je počela ubrzani proces razmatranja eksperimentalne vakcine protiv korona virusa koju je napravila španska farmaceutska kompanija Hipra kao buser doze.
EMA navodi da je njena procena zasnovana na preliminarnim podacima iz laboratorijskih studija i istraživanja kod odraslih koja su upoređivala Hiprinu buster vakcinu sa vakcinom koju je napravio Fajzer-Biontek, navodi AP.
Početni rezultati ukazuju na to da imuni odgovor postignut sa vakcinom Hipra „može biti efikasan“ protiv COVID-19, uključujući veoma zaraznu varijantu omikron.
Hipra je vakcina zasnovana na proteinima i napravljena je korišćenjem slične tehnologije kao Novavak vakcina protiv korona virusa, koju je EMA odobrila u decembru.
Hipra je namenjena da bude buster doza kod ljudi koji su vakcinisani RNK vakcinom ili vakcinom zasnovanom na vektorima, poput onih koje su proizveli AstraZeneka i Džonson&Džonson.
Naučnici veruju da korišćenje različitih vrsta vakcina može povehati imuni odgovor organizma, a brojne zemlje su usvojile strategiju „miks i uparivanje“ kada je reč o vakcinaciji protiv COVID-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar