U trendu

EP: Žalimo zbog stranaka koje su protiv stranih posrednika

BRISEL – Predstavnici Evropskog parlamenta u Međupartijskom dijalogu u Srbiji izrazili su žaljenje zbog stava pojednih političkih pratija u Srbiji koje su protiv
”evropskog puta zemlje” i učešća predstavnika EU institucija u drugoj fazi stranačkog dijaloga u Srbiji.

”Mi žalimo zbog ovakovog stava, i naglašavamo da je Međupartijski dijalog zasnovan na posvećenosti, volji i sposobnosti učesnika da postignu konsenzus u cilju poboljšanja političke klime uoči sledećih izbora”, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Posrednici Evropskog parlamenta u Međupartijskom dijalogu u Srbiji navode da ih je predsedavajući Skupštine Srbije, Ivica Dačić, obavestio o planovima za održavanje odvojenih konsultacija sa onim strankama koje se protive učešću predstavnika EU institucija na sastancima.

Dodaju da trenutno ”nije jasno kako će se rezultati tih sastanka odraziti na sam Međunartijski dijalog” koji organizuju Skupština Srbije i Evropski parlament.

”Svi konstruktivni i realni predlozi koji imaju za cilj unapređenje demokratske kulture među političkim strankama i kojima je cilj poboljšanje trenutne situacije s obzirom na evropsku destinaciju Srbije, dobrodošli su”, navodi se u saopštenju.

U tom smislu evropski poslanici kažu da očekuju da ih predsednik Narodne skupštine, Ivica Dačić, na sledećem zajedničkom sastanku predviđenom za 7. maj, izvesti o poslednjim informacijma u vezi nastavka Međustranačkog dijaloga u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.