Erdogan: Nemamo izbora nego da delujemo sami u Siriji

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da Ankara nema izbora nego da sama krene u realizaciju formiranja zone bezbednosti na severoistoku Sirije, uz granicu s Turskom, s obzirom na mali napredak u saradnji sa SAD po tom pitanju.

Posle osam godina rata u Siriji, Ankara i Vašington su se dogovorili da uspostave zonu duž 480 kilometara sirijsko-turske granice koja zadire 30 kilometara u Siriju.

Turska planira da naseli do dva miliona sirijskih izbeglica u toj oblasti odakle bi proterali miliciju sirijskih Kurda koju smatra terorističkom organizacijom, a koju podržavaju SAD.

Ankara je više puta upozrila da će preduzeti jednostranju akciju i da neće tolerisati pokušaje Vašingtona da blokira taj proces, a rok je bio kraj septembra.

„Nismo postigli nijedan rezultat koji smo želeli istočno od Eufrata. Turska ne može da izgubi više nijedan dan na to pitanje. Nema drugog izbora nego da delujemo sami“, poručio je Erdogan.

On je najavio da će Ankara početi da preduzima korake što pre kako bi se „region sačuvao od invazije terora“.

Ovakve izjave najjasnija su najava turske ofanzive, navodi Rojters.

Erdogan je rekao i da Turska želi da organizuje međunarodnu donatorsku konferenciju za prikupljanje sredstava za svoje planove u zoni koja će se prostirati od reke Eufrat na istoku Sirije do granice sa Irakom.

Erdogan je više puta pozivao turske saveznike da finansijski podrže njegove planove, ali malo je verovatno da će Ankara dobiti podršku za plan koji predviđa raseljavanje ljudi više stotina kilometara od njihovih domova i menja demografsku sliku severoistoka Sirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.