U trendu

Erdogan ponudio sastanak Zelenski-Putin u Turskoj

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio je danas da je tokom razgovora u Lavovu ponudio ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da Ankara organizuje njegov sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Turskoj.

„Ponovio sam da će se naša solidarnost i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine nastaviti, baš kao što sam rekao gospodinu Putinu tokom moje posete Sočiju. Podsetio sam gospodina Zelenskog da možemo da organizujemo njihov susret“, rekao je Erdogan koji je juče u Lavovu boravio sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Prema njegovim rečima, tokom trilateralnog sastanka bilo je reči o koracima koji se mogu preduzeti za intenziviranje aktivnosti mehanizma za izvoz ukrajinskog žita.

Erdogan je rekao da planira da razgovara o situaciji u nuklearki Zaporožje sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i zatraži od njega da preduzme konkretne mere.

Ocenio je da tema nuklearke Zaporožje „nije slučajna“ i poručio da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba pažljivo da prati situaciju i na sebe preuzme određenu odgovornost za ono što treba da se uradi.

„Kada sam rekao: „Ne želimo da doživimo novi Černobil“, mislio sam na ovo. Razgovaraćemo o ovom pitanju sa uvaženim gospodinom Putinom i posebno ćemo ga pitati o tome, kako bi Rusija doprinela u tom važnom koraku ka svetskom miru“, rekao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Lavova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar