U trendu

Erdogan: Turska za dalju saradnju sa RUS u vojnoj industriji

ANKARA – Turska razmatra više zajedničkih akcija u oblasti odbrambene industrije sa Rusijom, uključujući u oblasti borbenih aviona i podmornica, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nakon povratka u Tursku sa razgovora, Erdogan je rekao novinarima da je predložio i saradnju sa Rusijom na izgradnji još dve nuklearne elektrane, dok je Putin predložio razvoj platformi za lansiranje svemirskih raketa, javila je televizija NTV.

„Imali smo priliku da sveobuhvatno razgovaramo o koracima koje treba preduzeti u proizvodnji avionskih motora, kao i o tome koje korake treba preduzeti u vezi sa borbenim avionima“, rekao je Erdogan, dodajući da bi druge mere mogle uključivati izgradnju brodova i podmornica.

Ruski „Rosatom“ gradi nuklearnu elektranu u gradu Akuju na jugu Turske, a Erdogan je rekao da je predložio da Rusija sarađuje na izgradnji još dve planirane elektrane.

Erdogan je naveo i da će se sledećeg meseca sastati sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom na samitu G20 u Rimu, kao i na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu, te da će razgovarati o 1,4 milijarde dolara koliko je Turska platila za avione F-35 koje, kako kaže, SAD još uvek nisu isporučile.

„Razgovaraćemo o svim odnosima, uključujući vojnim, političkim, ekonomskim i komercijalnim“, izjavio je turski predsednik.

Zbog kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, Turskoj, kao članici NATO-a, otkazana je američka prodaja borbenih aviona F-35 i uvedene su sankcije turskoj odbrambenoj industriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.