U trendu

Erdoganov kabinet: Predsednik Evropskog saveta nije ponudio ništa konkretno

Kabinet turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana objavio je da predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nije dao nikakvu konkretnu ponudu na današnjem sastanku o rešavanju problema sa više hiljada migranata koji pokušavaju da udju u Grčku i Bugarsku iz Turske.

„Do danas nije bilo konkretnog predloga na stolu, ali nadamo se da će uskoro biti formulisan plan i da će nam biti prosledjen kako bismo mogli da ga sprovedemo u delo ukoliko bude postignut dogovor“, rekao je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kalin je rekao da Turska ne smatra da je njena prošlonedeljna odluka da dopusti migrantima da predju granicu „politička ucena“, kako su ocenili neki evropski zvaničnici.

Hiljade migranata pokušavaju da predju iz Turske u Grčku otkako je Ankara saopštila da više neće poštovati sporazum sa EU iz 2016. godine kojim se obavezala da zaustavi talase ilegalnih migracija u Evropu, u zamenu za novčanu pomoć od nekoliko milijardi evra.

Erdogan je ranije danas izjavio da EU treba da podrži turske inicijative za rešavanje sukoba u Siriji ako želi da okonča migrantsku krizu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.