U trendu

EU: I Izraelici i Palestinci imaju pravo da žive u slobodi

BRISEL, 15. maja ( Tanjug) – EU ponovila je danas poziv na momentalni prekid nasilja u Pojasu Gaze i naglasila svoje aktivno učešće u diplomatskim naporima zarad trajnog prekida sukoba u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) navodi se da postoji hitna potreba za rešavanjem osnovnih uzroka sukoba i pronalaženjem političkog puta koji omogućava povratak na značajne pregovore ka rešenju u vidu stvaranja dve države na osnovu međunarodno dogovorenih parametara.

”I Izraelci i Palestinci imaju pravo da žive u sigurnosti, sigurnosti, slobodi i demokratiji. Ovi stalni ciklusi nasilja moraju se okončati”, navodi se u saopštenju.

U EEAS dodaju da je šef diplomatie EU Žosep Borelj osudio Hamas i druge grupe zbog ”neselektivnog ispaljivanja” raketa protiv civilnih ciljeva u Izraelu.

Istovremeno, visoki predstavnik naglašava da, iako Izrael ima pravo da zaštiti svoje stanovništvo od ove vrste napada, mora delovati proporcionalno i izbjegavati civilne žrtve.

”Visoki predstavniik Borelj ističe potrebu da se hitno prekine teška eskalacija nasilja, spreči njegovo dalje prelivanje i obezbedi da su civili sa svih strana zaštićeni. Takođe je pozvao na puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i na pružanje punog humanitarnog pristupa onima kojima je najpotrebnija u Gazi”, navodi se u sopštenju EEAS.

Podseća se i na dugogodišnji stav EU o potrebi prestanka aktivnosti na naseljavanju, rušenju i iseljavanju, uključujući istočni Jerusalim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.