U trendu

EU i još 20 država pozivaju nove vlasti Avganistana da poštuju prava žena i devojčica (FOTO)

Evropska unija, SAD i još 19 država danas su izrazili duboku zabrinutost za avganistanske žene i devojčice i njihova prava na obrazovanje, rad i slobodu kretanja.

U zajedničkoj izjavi koju su potpisali, 20 država i Unija su pozvali „osobe na pozicijama moći i vlasti“ širom Avganistana da garantuju zaštitu tih prava žena i devojčica, saopštio je Savet EU.

„Avganistanske žene i devojčice, kao i svi Avganistanci, zaslužuju da žive bezbedno i dostojanstveno. Svaki oblik diskriminacije i zlostavljanja treba da bude sprečen. Mi u medjunarodnoj zajednici smo spremni da im uputimo humanitarnu pomoć i podršku, kako bismo osigurali da njihovi glasovi mogu da se čuju“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Uz EU i SAD, izjavu su potpisale i Albanija, Severna Makedonija, Velika Britanija, Švajcarska, Norveška, Kanada, Australija, Novi Zeland. Medju potpisnicima su i Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Paragvaj, Ekvador, Kostarika, Salvador, Honduras, Gvatemala i Senegal.

Te države su navele da će „pažljivo nadgledati kako svaka buduća vlada obezbedjuje prava i slobode koje su postale sastavni deo života žena i devojčica u Avganistanu u poslednjih 20 godina“.

Avganistanski islamski ekstremisti talibani prošle nedelje su silom osvojili gotovo celu teritoriju države. Talibani tvrde da su se promenili i da neće uvoditi drakonska ograničenja prava i sloboda kao u prvom periodu njihove vladavine, od 1996. do 2001. godine, kada su ukinuli prava žena i izvodili javna pogubljenja. Uprkos obećanjima, mnogi Avganistanci im ne veruju i pokušavaju da pobegnu iz zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.