U trendu

EU koristi coronavirus da bi zaboravila na ljudska prava mi

RIM – Zemlje Evroposke Unije namerno ne spasavaju migrante u Sredozemonom mru i koriste pandemiju Covida19 da ne postuju ljudska prava niti zakone koji vrede na moru”, izjavila je za nemacku agenciju DPA Karola Rakete, a prenosi onlajn magazin “Jurop Tudaj”.

Karola Rakete je postala poznata kada je prosle godine pristala u italijansku luku sa 53 migranta koje je spasila nevladina organizacija “Si Voc” (Sea Watć) uprkos zabrani tadasnjeg italijanskog ministra unutrasnjih poslova Matea Salvinija.

Karola Rakete je optuzila evropske zemlje, na prvom mestu Maltu, da pustaju namerno da ljudi umiru u vodama Sredozemnog mora, kako bi njihova smrt posluzila za odvracanje drugih migranata koji se evenetualno spremaju na put prema Evropi.

“Cak ni u Italiji, iako je promenjena vlada, situacija nije bolja i nista na granicama spoljnim EU nije promenjeno, ako jeste onda na gore”, rekla je Karola Rakete.

Ona je ponovila da su “ljudska prava univerzalna, i da zakon mora ne priznaje granice ni pasose za ljude koji su u opasnosti”.

A za svoj gest neposlusnoti prema naređenju tadasnjeg italijanskog ministra unutrasnjih poslova Salvinija, rekla je da “je bio znak otpora prema strukturnom rasizmu zemalja EU”.

Nakon sto je doverla brod sa migrantima u italijansku luku Karola Rakete je bila uhapsena, zatim pustena, a onda je sud u Italiji pokrenuo istragu prema kojoj je naredba Salvinija da brod ne sme uci u luku, bila protivzakonita.

U pokrenutom procesu, Salvini je posegao za imunitetom koji ima kao clan parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.