EU od ambasadora Turske tražila objašnjenje Erdoganovih pretnji

U Evropsku službu za spoljne poslove (EEAS) je danas sazvan stalni turski predstavnik, ambasador pri Evropskoj uniji da objasni izjavu turskog predsednika Redžep Tajipa Erdogan o bezbednosti evropskih gradjana u svetu.

To je izjavila portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič na molbu novinara na redovnom brifingu u Evropskoj komisiji u kojoj meri je opasna situacija kad turski predsednik otvoreno preti da može biti ugroženo kretanje evropskih gradjana ulicama širom sveta.

Erdogan je juče u govoru u Ankari rekao da Evropljani neće moći više bezbedno da idu ulicama, ako Evropska unija i ubuduće bude imala neprijateljski stav prema Turskoj.

„Ako nastavite da se ponašate na ovaj način, nijedan Evropljanin, nijedan zapadnjak neće više moći bezbedno da hoda ulicama, nigde u svetu. Mi kao Turska pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju,“ rekao je Erdogan u izjavama datim nekoliko sati pre napada u Londonu.

Na opasku novinara da „Erdoganove reči neki poremećeni ljudi mogu shvatiti kao podstrek za samoubilačke napade i da li EU može nešto učiniti da se Erdogan ubuduće ne daje takve poruke uperene protiv evropskih gradjana“, portparol Evropske komisije Margaritis Šinas je uzvratio da 24 časa posle tragičnih dogadjau Londonu postoji svest „koliko je osetljivo davati sudove, osvrte i uopštavati stvari oko tog veoma osetljivog pitanja“.

Izjava turskog predsednika je poslednja od niza ljutitih reakcija vlasti u Ankari na odluke Nemačke i Holandij da nekim turskim ministrima zabrane učešće na skupovima turskih gradjana koji žive u tim zemljama s ciljem da se obezbedi što veća podrška na aprilskom referenduma o proširenju ustavnih ovlašćenja turskog predsednika. U Evropskoj uniji to je mahom ocenjeno kao korak ka krajnje autoritarnoj vlasti Erdogana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.