U trendu

EU ozvaničila i četvrti poket sankcija Rusiji

BRISEL, 15. marta ( Tanjug) – Savet EU odlučio je danas i formalno da uvede četvrti paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Sankcije se odnose na zabranu transakcija sa određenim preduzćima, zabranu aktivnostima kreditnog rejtinga bilo kom ruskom licu ili entitetu, a proširen je spisak sankcionisanih osoba povezanih sa odbrambenom i industrijskom bazom Rusije.

Takođe, zabranjena su ulaganja u ruski energetski sektor i uvedeno sveobuhvatno ograničenje izvoza opreme, tehnologije i usluga za energetsku industriju kao i ograničenje trgovine gvožđem, čelikom i luksuznom robom.

Među luksuznom robom koju je EU zabranila za trgovinu sa Rusijom nalaze se vina, cigare, parfemi i kozmetički proizvodi, koža, torbe, odeća, oprema za kuću, nakit, porcelan, kristal, električni uređaji, prevozna sredstva, iskljucjuci ambulantana kola, muzički uređaji, sportska oprema, umetnička dela pa i rasni konji.

”Savet EU je odlučio da sankcioniše ključne oligarhe, lobiste i propagandiste koji koriste narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini, kao i ključne kompanije u sektorima avijacije, vojske i dvostruke namene, brodogradnje i mašinogradnje”, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Iz uvedenih mera se izuzima obezbeđivanje ”kritičnih energetskih nabavki unutar EU kao i trasport foslilnih goriva, na prvom mestu uglja, nafte i gasa iz Rusije u Ukrajinu”.

Šef diploamtije EU, Žosep Borelj ocenjuje da će ovaj, četvrti paket sankcija, zadati još jedan ”veliki udarac ekonomskoj i logističkoj bazi na koju se Rusija oslanja da bi sprovela invazija na Ukrajinu”.

”Cilj sankcija je da predsednik Putin zaustavi ovaj neljudski i besmisleni rat“, izjavio je Borelj.

Među sankcionisanim licima nalaze se i Roman Abaramovič kao glavni deoničar ”Ervaza” jednog od najvećih ruskuh proizvođača čelika, ali i novinar i autor ”Rusije danas” i ”Sputnika”, Armen Gasparjan.

Kada je reč o sankcionisanim entitetima, u pitanju su mahom kompanije ruske vojne industrije i višenamenskih tehologija ondnosno proizvođači oružja, helikoptera, vojnih i civilnih aviona, ratnih brodova i tenkova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar