U trendu

EU pomaže Africi da bi se smanjio priliv migranata

Evropska unija odlučila je danas na Malti da finansijski pomogne Afriku i da predloži održavanje samita s Turskom u nadi da će joj ti partneri pomoći da zaustavi priliv migranata koji vrše sve veći pristisak na Evropu. 

Evropske vodje okupljene juče i danas u Valeti na samitu EU-Afrika najavili su što hitnije održavanje samita s Turskom da je ubede da zaustavi priliv izbeglica koji su poslednjih dana potpuno preplavili više evropskih zemalja.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao da je spasavanje šengenskih sporazuma kojim se reguliše slobodno kretanje unutar Unije „trka s vremenom koju smo rešeni da pobedimo“, osvrćući se na strahovanja da će Evropa, u nastojanju da uspori dolazak migranata, postati zatvorena tvrdjava.

Slovenija je postavila juče žicu na svojoj granici sa Hrvatskom, a Švedska je najavila ponovo uspostavljanje graničnih patrola. 

Evropski lideri složili su se na Malti da daju finansijsku pomoć od 1,8 milijardi evra  afričkim zemljama, kako bi im pomogle u naporima da zaustave dolazak neregularnih migranata u Evropu. 

Ta suma biće izdvojena iz budžeta EU, a Evropska komisija je pozvala 28 zemalja članica da udvostruče taj iznos. Obećanja evropskih zemalja za sada iznose 78 miliona evra. 

Afričke zemlje su ukazale da su ta sredstva nedovoljna, a neki od afričkih vodja bili su, kako prenosi AFP, užasnuti zbog najave evropskih zemalja da vraćaju kući Afrikance koji ne ispunjavaju uslove za odobrenje azila, odnosno boravka. Oko trideset afričkih šefova država učestvovalo je na samitu. 

„Ne možemo insistirati na vraćanju Afrikanaca kući dok govorimo o prihvatanju Sirijaca i drugih. Mi osudjujemo taj nejednak tretman, jer je diskriminatorski“, rekao je senegalski predsednik Maki Sal. 

Afrički lideri su ipak usvojili sa svojim evropskim partnerima zajednički akcioni plan gde se navode inicijative koje treba brzo sprovesti u delo. 

Prema tom planu, u Evropu treba da dodju afrički imigracioni službeinici da pomognu svojim evropskim kolegama da bolje utvrde nacionalnost migranata u neregularnom statusu. To bi već moglo da počne iduće godine sa najmanje deset afričkih zemalja koje su spremne da učestvuju. 

Afrikanci su insistirali na potrebi da se ojača legalna imigracija za Evropu od koje često imaju ekonomske potrebe obzirom na sume koje Afrikanci koji žive u Evropi šalju svojim porodicama. 

Evropljani su skromno odgovorili, prihvatvši da udvostruče broj stipendija za afričke studente i istraživače. Evropa će takodje pokrenuti pilot projekte o mogućnostima legalne migracije kao što su studijski i radni boravci za odredjene afričke zemlje.

Samit EU-Turska treba da bude održan krajem novembra ili početkom decembra i imaće za cilj da se zaključe pregovori s Turskom o kontroli granica te zemlje, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. 

Komisija je pre nekoliko nedelja objavila da je napravila osnove zajedničkog akcionog plana, ali Ankara je navela da plan još nije dogovoren. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.