U trendu

EU pozvala clanice da sarađuju u popunjavanju zaliha oruzja

BRISEL – Evropska unija pozvala je danas ministre odbrane zemalja članica da koordiniraju kupovinu oružja kako bi dobili bolje uslove od dobavljača jer nastoje da popune zalihe koje su istrošene isporukama za Ukrajinu.

Zapadne zemlje žure da popune zalihe oružja i municije nakon što su otpremile ogromne količine u Kijev, što je zahtev da industrija poveća proizvodnju kako bi zadovoljila rastuću potražnju, prenosi Rojters.

„Neophodno je hitno vratiti naše evropske oružane snage i popuniti utošene zalihe“, rekao je Stijn Mols, šef odeljenja za bezbednost i odbranu diplomatske službe EU.

Ministri odbrane EU će se sledeći put sastati 15. novembra, a Mols je rekao da se nada da će predstaviti konkretne predloge za koordinisanu kupovinu oružja.

On je dodao da su Evropskim zemljama potrebni vazdušna i protivraketna odbrana, protivtenkovski artiljerijski sistemi i dronovi.

Odbrambene nabavke zemlje u EU retko obavljaju zajedno, a Mols kaže da je sada „prava prilika da svi mi ostavimo po strani ove dugogodišnje nacionalne interese“.

Timo Pesonen, šef Generalnog direktorata Evropske komisije za odbranu, industriju i svemir, rekao je da su zemlje EU predugo zanemarivale ulaganja u odbranu.

Ulaganja EU porasla su 22 odsto za 20 godina, za 66 odsto u SAD, gotovo 300 odsto u Rusiji i više od 600 odsto u Kini, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar