U trendu

EU pozvala Tursku na konstruktivnost u rešavanju spora u istočnom Mediteranu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) upozorio je večeras da sve „opcije ostaju na stolu“ u odbrani interesa Evropske unije (EU) ukoliko Turska ne bude konstruktivna u rešavanju spora u istočnom delu Sredozemnog mora.

Grčka, članica EU, i Turska koja je grčki partner u NATO-u, trenutno su u sporu o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom delu Sredozemnog mora. O tom pitanju će se raspravljati na samitu EU u četvrtak i petak u Briselu.

Mišel je u pozivu za samit naveo da će večera lidera EU u četvrtak uveče biti isključivo posvećena situaciji u istočnom Mediteranu i odnosima sa Turskom.

„Naš cilj je stvaranje prostora za konstruktivni dijalog sa Turskom kako bi se postigla stabilnost i bezbednost u čitavom regionu i garantovalo puno poštovanje suvereniteta i suverenih prava svih zemalja članica EU“, naveo je Mišel u pismu.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da je to moguće jedino ako Turska bude bila konstruktivna. „Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU i njenih članica“, dodao je Mišel.

Na samitu EU će pored istočnog Mediterana teme biti situacija u Belorusiji, trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i stanje u oblasti Nagorno-Karabah gde se sukobljavaju azerbejdžanske i jermenske snage bezbednosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.