U trendu

EU: SAD imaju pravo da nametnu sankcije trojici Bugara

BRISEL – SAD imaju pravo da nametnu sankcije trojici Bugara i 64 kompanije koje su u vlasništvu ili pod kontrolom ove trojice zbog navodne korupcije, saopštila je danas Evropska unija, rekavši da neće uvoditi protivmere.

Odgovor je suprotan protestu koji je EU uputila Vašingtonu zbog sankcija SAD koje utiču na poslovanje EU sa Iranom i Kubom i verovatno odražava odlučnost Brisela da podrži napore za borbu protiv endemske korupcije u Bugarskoj, preneo je Rojters.

Bugarska je najkorumpiranija država članica evropskog bloka, prema indeksu Transparensi internešenala.

„Sankcije SAD ne važe na teritoriji EU…dakle ne postoji ništa što bi nas opravdalo da preduzmemo bilo koju vrstu protivmera“, rekao je portparol spoljnih poslova EU Peter Stano na redovnom brifingu za novinare.

SAD su juče uvele sankcije za tri državljana Bugarske i 64 kompanije kojima oni upravljaju, optužujući ih za umešanost u korupciju u ovoj zemlji.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da se sankcije uvode za biznismena Vasila Kroumova Božkova, zbog planova da omogući kanale ruskim vlastima za uticaj na bugarsku vladu.

Sankcije su uvedene i za Deljana Slavčeva Peevskog, bivšeg člana parlamenta i Ilka Dimitrova Željazkova, bivšeg vladinog zvaničnika i 64 kompanije koje su u vlasništvu ili pod kontrolom ove trojice.

EU već dugo vrši pritisak na Bugarsku, koja je članica od 2007. godine, da suzbije duboko ukorenjenu korupciju i poboljša standarde u primeni vladavine prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.