U trendu

EU šalje spasilačke timove u Tursku

BRISEL – Deset timova Evropske unije za urbanu potragu i spasavanje je danas mobilisano iz Bugarske, Hrvatske, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Malte, Holandije, Poljske, Rumunije kako bi pružili podršku na terenu posle snažnog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju.

Italija, Španija i Slovačka su takođe ponudile svoje spasilačke timove Turskoj.

“Koordinacioni centar EU za hitne slučajeve je u direktnom kontaktu sa vlastima u Turskoj kako bi koordinirao dalju podršku ako je potrebno. Satelitski sistem EU Kopernikus takođe je aktiviran za pružanje usluga mapiranja u hitnim slučajevima”, saopštila ja Evropska komisija.

EU je takođe spremna da podrži pogođene u Siriji, koja je takođe prijavila žrtve, kroz svoje programe humanitarne pomoći, navode iz komisije.

Visoki predstavnik Žosep Borelj i komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavili su da je snažan zemljotres magnitude 7,8 stepeni Rihterove skale jedan od najjačih zemljotresa u regionu u više od 100 godina pogodio preko noći region Gaziantep u Turskoj, a i susednu Siriju.

„U momentalnom odgovoru, Evropska unija je mobilisala timove za potragu i spasavanje za Tursku nakon njenog zahteva da se aktivira Mehanizam civilne zaštite EU. Naše misli su sa svima onima koji su izgubili najmilije i hrabrim onima koji prvi reaguju na spasavanju života”, navode Borelj i Lenarčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.