U trendu

EU traži pravni način za konfiskovanje zamrznute ruske imovine

BRISEL – EU još nije odlučila na koji način može da konfiskuje zamrznutu imovinu Ruske Federacije, kako bi ta sredstva preusmerila u obnovu Ukrajine, rekao je danas novinarima u Briselu neimenovani evropski zvaničnik i dodao da se raspravlja o pravnim pitanjima.

„Razgovara se o zakonskim mogućnostima na temu oduzimanja zamrznute imovine. Ovde imamo mnogo pitanja, ovo je složen proces“, rekao je on, prenela je RIA novosti.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na korišćenje ruske državne imovine „za reparacije“ Kijevu. Ranije je EU takođe više puta izjavljivala da je spremna da iskoristi zamrznutu rusku imovinu, uključujući i privatnu, za obnovu Ukrajine nakon sukoba. Međutim, EU za sada nema zakonodavni mehanizam za takav postupak.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi „lopovluk”, napominjući da ovo nije prva godina da taj fenomen postoji i da EU cilja ne samo na privatne fondove, već i na rusku državnu imovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar