najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evro je za Grke ludačka košulja

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus nazvao je evro ludačkom košuljom koja sputava Grkei apelovao da se Grčkoj ne pozajmljuju pare dok ne izađe iz evrozone i ne vrati se drahmi.

“Grčka je zarobljena u ludačkoj košulji. Evro je za nju ludačka košulja. Umesto da Grci mogu ludačku košulju da svuku i da uhvate malo daha, svi im govore: samo tako ostanite, mi ćemo vam malčice pomoći”, kazao je Klaus u intervjuu češkom radiju koji je danas objavljujen na njihovom sajtu.

Klaus je rekao da veruje da će Grčkoj biti odobrene nove pozajmice, ali da će to biti tragedija za ljude koji u toj zemlji žive.

“Da je Grčka imala svoju drahmu, već odavno bi se upalilo crveno svetlo uzbune i Grčkoj bi prestali da pozajmljuju novac… Ukoliko dobiju nove kredite zemlja će ostati u krizi koja nema kraja. Grčkoj se mogu pozajmiti pare ali tek nakon nečeg. To nešto je izlazak Grčke iz evrozone”, kazao je nekadašnji arhitekta češkog puta u tranziciju.

Po Klausovom mišljenju što duže Evropa bude držala Grčku u evrozoni, to će biti veći njeni problemi, a Grčka, kako je naglasio, nije ni smela svojevremeno da bude primljena u evrozonu.

Klaus, kao svojevremeno najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada EU dok je u dva mandata stajao na čelu Češke, istupa oštro protiv evra i zastupa tezu da bi monetarna unija u Evropi imala smisla ali isključivo ako bi je stvorile privredno slične zemlje, ekonomski povezane sa Nemačkom. Po tom kriterijumu i u takvu monetarnu uniju mogla bi da udje i Češka, ne i južne članice EU.Klaus je osudio nameru češke vlade da do 2017, u okviru evropske solidarne preraspodele izbeglica, prihvati 1.100 nelegalnih imigranata iz izbegličkih logorana teritoriji Evropske unije i 400 izbeglica iz logora u Jordanu i iračkom Kurdistanu i poručio da kada bi Zapad zaista hteo da se izbori sa Islamskom državom problema ne bi uopšte bilo.

“Aljkavost sa kakvom se Zapad bori protiv Islamske države u Siriji je užasavajuća. Kada bi Zapad hteo da zaustavi to ludilo Islamske države, ne bi bilo nijedne izbeglice”, kazao je Klaus češkom radiju.

Klaus je upozorio da prihvatanje izbeglica u Evropu ne rešava ništa a izbeglice sa severa Afrike i sa Bliskog istoka optužio da su većinom ekonomski nelegalni imigranti koji na starom kontinentu traže posao i bolje uslove života nego što imaju u domovini, objavio je danas Radio žurnal na svom sajtu.

“Nije rešenje za čovečanstvo da se beži iz svake zemlje koja nije trenutno uspešna u neku drugu. Stvari moraju da se rešavaju tamo gde su nastale”, kazao je Klaus.

Češka vlada koja se kao i susedi iz Višegradske grupe, Poljska, Slovačka i Madjarska oštro usprotivila preraspodeli izbeglica po obavezujućim kvotama odlučila je sinoć da Češka prihvati dobrovoljno ukupno 1.500 izbeglica u naredne dve godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike