najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evroposlanici pozdravili komesarku kao heroinu zbog odluke protiv Epla

„Bravo!“, „Hvala!“, „Čestitke!“ evropskoj komesarki za konkurenciju Margaret Vestager koja je američkom gigantu „Eplu“ (Apple) izrekla obavezu da Irskoj nadoknadi 13 milijardi evra „ilegalnih poreskih olakšica“, a poslanici Evropskog parlamenta su je danas u Strazburu pozdravili kao „superheroinu“.

„Kada sam bila mlada, 1970-ih, bila je TV serija ‘Čovek koji je bio vredan tri milijarde’ „, rekla je holandska liberalka Kora van Niuvenhuizen. „Tog super-heroja je prevazišla superheroina! To je komesarka od 13 milijardi!“.

Više od sata večeras, tokom plenarne rasprave o toj krupnoj odluci, govorilo je tridesetoro poslanika, skoro svi uz čestitke.

„Kao poslanik ekologa, protivim se kloniranju ljudi, ali mislim da Margaret Vestager treba umnožiti“, izjavio je Belgijanac Filip Lamberts, kopredsednik Zelenih.

Komesarka iz Danske je pohvale slušala uz osmeh, pretvarajući se, s vremena na vreme, da pravi beleške roze perom, i čekala sledeći kompliment.

„Mi smo svi zavisnici od ovih mašina“, rekla je francuska socijalistkinja Pervanš Bere, podižući uvis „Eplov“ „iPhone 6“. „Ipak, radujemo se što ste tako oštro osudili to preduzeće“.

„Trebalo bi vas nagraditi“, dodao je nemački ekolog Sven Gigold.

Nils Torvalds, finski liberali, podsetio je na biblijsku priču o jabuci (Apple = jabuka) i Evi: „Evo, mi govorimo o jabuci i Margareti. Ona je tu ‘jabuku’ (Apple) zagrizla i videli smo rezultat“.

„Hvala vam za ohrabrenje i podršku, to mi je itekako dobrodošlo“, odgovorila je Vestager koja, medjutim, nije iznela ništa novo o toj svojoj odluci.

„Zasnovana je na vladavini prava, procedura je bila poštena, u pravoj formi, s mogućnošću za žalbu Irske“, rekla je ona kao odgovor na nekoliko kritika, većinom poslanika iz Irske i poslanika ekstremne desnice.

Posle nekoliko meseci istrage, Evropska komisija je 30. avgusta naredila „Eplu“ da Irskoj nadoknadi više od 13 milijardi evra „neopravdanih poreskih olakšica“ što je isto što i direktna državna pomoć.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike