U trendu

Evropske zemlje pritiskaju Iran zbog uranijuma

BERLIN – Nemačka, Francuska i Velika Britanija pozvale su danas Iran da poništi odluku o početku obogaćivanja uranijuma na nivoe iznad granica nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, javlja AP.

Ministri inostranih poslova tri evropske države naveli su u zajedničkoj izjavi da iranska aktivnost “nema verodostojno opravdanje da je u mirnodopske svrhe”. Dodali su da je obogaćivanje očigledno kršenje sporazuma između Irana i šest svetskih sila iz 2015. godine i nastavlja da produbljuje jez između njih.

Sjedinjene Države su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine, a preostale države koje su ga potpisale sa Iranom – Nemačka, Francuska, Britanija, Kina i Rusija – pokušavaju da spreče da sporazum propadne.

U ponedeljak je Iran počeo da obogaćuje uranijum na nivo iznad predviđenog sporazumom iz 2015. godine.

Iran je prošle nedelje obavestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju o svojim planovima da poveća bogaćenje na 20 odsto.

Svrha sporazuma bila je sprečavanje da Iran razvije nuklearnu bombu, što Teheran insistira da ne želi da učini. Tri evropske sile izrazile su nadu da će se promenom administracije u Vašingtonu SAD možda ponovo pridružiti sporazumu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.