U trendu

Evropski parlament traži zamrzavanje pregovora s Turskom

Evropski parlament zatražio je danas zamrzavanje pregovora o pristupanju Turske Evropskoj uniji (EU) zbog „nesrazmerne“ represije od neuspelog vojnog udara u julu 2016. u toj zemlji.

Poslanici Evropskog parlamenta su velikom većinom usvojili rezoluciju u kojoj se traži „privremeno zamrzavanje“ procesa pristupanja Turske u EU započetog 2005. godine, čime se poveća mogućnost povećanja tenzija izmedju EU i Turske iako rezolucija nije obavezujućeg karaktera.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da predstojeće glasanje u Evropskom parlamentu o zamrzavanju pregovora o članstvu Turske u Evropskoj uniji nije od važnosti za njegovu zemlju.

„Koji god rezultat da bude, to glasanje nema vrednost u našim očima“, rekao je Erdogan na godišnjem ekonomskom skupu Organizacije za islamsku saradnju u Istanbulu.

Erdogan je rekao da borba Turske za stabilnost i budućnost neće biti prekinuta „spuštanjem i podizanjem ruku“ evropskih poslanika.

Zemlje EU su izražavale zabrinutost zbog velikih čistki u državnim službama, zbog navodne povezanosti sa pokretom muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara optužuje da je organizovao puč.

Hapšenja novinara i prokurdskih političara, kao i zatvaranje stotine medija i nevladinih organizacija takodje su bili predmet kritika medjunarodne zajednice.

Neke zemlje EU su pozivale na odlaganje pregovora o članstvu s Turskom, ali Unija pokušava da zauzme zajednički stav kojim bi bila uspostavljena ravnoteža izmedju zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava u Turskoj i potrebe da Ankara nastavi da pomaže u zaustavljanju talasa izbeglica u Evropu.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    E, EU, e… Nekad je Evropa bila kulturna i ekonomska sila. Sada ste gomila nadobudnih birokratčića.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike