U trendu

Evropski parlamentarci za preispitivanje odnosa EU i Turske

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su danas na plenarnoj sednici uverenje da je vreme da se preispitaju odnosi EU i Turske i započne novo poglavlje.

Oni su tokom debate, na kojoj je učestvovao i komesar EU za proširenje Johanes Han, istakli da Evropa ne zatvara vrata Turskoj, ali da je najnoviji razvoj događaja navodi da potraži alternative pristupanja Turskoj Uniji.

„Evropa nije islamofobičan kontinent i ne zatvara vrata građanima Turske“, istakao je predsednik EP Antonio Tajani na početku debate. On je istovremeno pozvao Tursku da poštuje osnovna prava.

Mnogi poslanici su izrazili zabrinutost zbog toga što referendum o širim predsedničkim ovlašćenjima u Turskoj nije, kako smatraju, sproveden na fer način

Dok neki parlametarci ne vide mogućnost da Turska ikad postane punopravna članica EU, drugi se nadaju da će biti dovoljno da se suspenduju pregovori i ostavi Turskoj mogućnost da promeni aktuelni kurs, kaže se u saopštenju pres-službe EP.

Proširena carinska unija, veća trgovinska i naučna razmena, kao i saradnja po pitanju bezbednosti i migracije neke su od ideja koje su izneli poslanici kao novi način saradnje sa Turskom.

Neki se takođe zalažu za nastavak podrške demokratskim snagama u Turskoj, dok milioni Turaka imajući u vidu da milioni Turaka žele da budu deo Evropske unije.

Spoljnopolitički komitet EP trebalo bi 2. maja da raspravlja o godišnjem izveštaju o napretku Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar