U trendu

F-35 može sve – osim da leti

Ovaj avion, najskuplje oružje u istoriji, zbog čije je cene i odlaganja završetka izbio već niz skandala, privremeno je prizemljen zbog problema s cevima za gorivo

Privremeno prizemljenje aviona tipa F-35 još je jedna u nizu neprijatnosti u istoriji razvoja ovog oružja, najskupljeg u istoriji, čiji bi razvoj i održavanje do 2070. godine trebalo da koštaju oko bilion dolara.

Saga o F-35 počela je još ranih devedesetih godina, da bi, uz hrpu nepredviđenih troškova astronomskih razmera i pomerenih rokova, kao i prepucavanja oko njihove skupoće i ne sasvim besprekorne efikasnosti, ovi modeli za prve borbene letove bili upotrebljeni tek ove godine. U F-35 su sumnjali čak i američki političari, dok su mnogi u inostranstvu, pre svih Rusi, tvrdili da ovaj avion nikada neće biti nepobediv, kako je to predviđeno.

U borbi su F-35 prvi put upotrebili Izraelci, proletos, verovatno protiv proiranskih snaga u Siriji. Zatim su 27. septembra u Avganistanu SAD njime bombardovali talibane.

Dan kasnije je jedan od modela F-35 doživeo nesreću u Južnoj Karolini, nakon čega je nađena greška u konstrukciji cevi za gorivo, koja je potakla Pentagon da proglasi maksimalno dvodnevnu obustavu svih letova tog aviona dok kvar ne bude sređen. Za tim su se poveli i Izraelci dok je armija Velike Britanije saopštila da neće prekinuti sve trenažne letove F-35. On je isporučen i Italiji, Holandiji, Norveškoj, Turskoj, Japanu, Južnoj Koreji i Australiji.

Najveću flotu ovih letelica imaće SAD, njih oko 2.500 od planirane 3.000. F-35 bi američkoj vojsci trebalo da podari nesavladivost u vazduhu, ali do eventualnog ostvarenja te zamisli ostaje još mnogo posla, što je bilo jasno i još dva dana pre vesti o prinudnom prizemljenju ove letelice. Tada je „Difens njuz” preneo da je američki sekretar za odbranu Džejms Matis naredio da se stepen spremnosti na četiri tipa vojnih aviona, uključiv i F-35, podigne na 80 procenata do idućeg septembra. Prema podacima za fiskalnu 2017. godinu, kako je objavio „Militari tajms”, F-35A, jedan od tri modela ovog aviona, bio je na 55 odsto spremnosti.

Dok se Amerikanci pitaju kako da ih najzad srede, Turci se muče da ove letelice uopšte dobiju premda su i oni uložili u njihov razvoj i predstavljaju jednog od dobavljača delova za F-35. U pogledu tog aviona, i turski i izraelski čvor zavezali su ruski protivvazdušni sistemi.

U Vašingtonu strahuju da bi ruski S-400, koji Turska najavljuje da će kupiti, mogao pročitati neke od odlika F-35 koje se drže u tajnosti. Ankara je, nakon izvesnog odugovlačenja, u junu primila prva dva aviona ove vrste, ali je već mesec dana kasnije Kongres SAD opet ispostavio uslove za njihovu dalju isporuku.

Izraelska avijacija je, pak, suočena s ruskim sistemom S-300, nedavno dopremljenim snagama sirijskog predsednika Bašara el Asada. Na tu vest su izraelski zvaničnici nastojali da deluju nehajno, kao da njihove avione, u prvom redu upravo „nevidljivi” F-35, ruske PVO baterije ne mogu dovesti u opasnost. Oprezniji među Izraelcima su ipak konstatovali da će njihova vazdušna flota na misijama u Siriji sada imati složeniji zadatak. Ako ni F-35 nije onako pouzdan kao što su se nadali, izraelske muke biće i još veće.

Politika, autor Vladimir Vukasović

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.