U trendu

FATF dao rok Iranu da iskoreni finansiranje terorizma ili…

TEHERAN – Međuvladina organizacija FATF (Financial Action Task Force) dala je rok Iranu do februara da iskoreni fiansiranje terorizma ili rizikuje da bude još više ekonomski izolovan.

Ova organizacija koja se bori protiv pranja novca i finansiranja teroristickih organizacija, danas je saopštila da će efektno smestiti Iran na „crnu listu“ ukoliko ta država ne ispuni 10 obećanja koja je iznela za usvajanje i primenu zakona protiv finansiranja terorističkih grupa, prenosi AP.

Zabrinuta zbog ponovnih sankcija koje su joj SAD uvele zbog nuklearnog programa, Iran je ranije ovog meseca u parlamentu glasao za pridruživanje te države globalnoj konvenciji za borbu protiv finansiranja terorizma, ali ratifikacija te odlike još nije usledila.

FATF čije je sedište u Parizu, pružila je Iranu još četiri meseca da to ispuni.

Ukoliko Teheran to, međutim, ne uspe da sprovede, FATF bi mogla da preduzme određene mere, poput sprečavanja stranih investicija u Iranu.

Agencija navodi da Iran već dugo pruža podršku libanskom šiitskom pokretu Hezbolahu i palestinskim oružanim grupama koje države Zapada vide kao terorističke organizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.