U trendu

FAZ: Kurti u Tirani sanja o Velikoj Albaniji?

BON – Ogranak Pokreta Samoopredeljnja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija ucestvuje i na izborima u Albaniji, a nemački dnevnik „Frankfurter algemajne cajtung“ (FAZ) postavlja pitanje kriju li se iza toga njegovi snovi o nekoj Velikoj Albaniji jednog dana, prenosi „Dojče vele“.

Na parlamentarnim izborima u Albaniji 25. aprila učestvovaće i ogranak Pokreta Samoopredeljenje sa Kosova i Metohije, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim izborima na Kosovu.

Kako prenosi Dojče vele, FAZ ocenjuje da činjenica da ta stranka sada vodi kampanju na izborima u susednoj državi, i to s podružnicom istog imena, te da je i sam lider stranke Aljbin Kurti tamo učestvovao u kampanji, ne nailazi na oduševljenje albanskog premijera Edija Rame.

„Istina je da Samoopredeljenje za sada nije registrovano kao politička stranka u Albaniji, već nastupa kao građanska inicijativa koja podržava nezavisne kandidate na parlamentarnim izborima. Međutim, u dogledno se vreme planira i pretvaranje u stranku“, piše u tekstu.

Jedan od kandidata za izbore je Boiken Abazi, koji je ujedno i direktor građanske inicijative Samoopredeljenja u Tirani.

Na pitanje prima li uputstva od kosovskog premijera Kurtija, Abazi je izbegao jasan odgovor.

„Bio bi to veliki gubitak za mene i našu organizaciju ovde kada Aljbin ne bi našao vremena da se s nama savetuje. Poštujem njegove dubinske analize i savete. Mi to ne sledimo uvek, ali je dobro čuti njegove ideje“, rekao je Abazi.

Među te ideje, dodaje Dojče vele, spada i stav da bi bilo bolje i za Albaniju i za Kosovo da se ujedine u zajedničku državu, a to je ono što i Abazi propagira.

„Naravno da do toga nece doći sutra ili narednih godina. Bilo bi populisticki tvrditi tako nešto,“ kaže Abazi.

Ipak, na prethodnim izborima u Albaniji, ništa se nije moglo dobiti velikoalbanskim obećanjima, navodi DW.

To je iskusio i „Crveno-crni savez“, nazvan po albanskim nacionalnim bojama, koji se kandidvao na parlamentarnim izborima 2013. s programom Velike Albanije i dobio samo 0,6 odsto glasova.

Istraživanja su pokazala da bi i Samoopredeljenje moglo da prođe slično, barem u prvom pokušaju.

„Teško da će dobiti i samo jedan mandat u aprilu“, kaže bivši albanski ministar obrazovanja i zamenik šefa vlade Genc Polo.

Ne treba zanemariti unutrašnjo-političku motivaciju takvih izjava, ali u pogledu spoljne politike Kosovo tu pre svega vidi upozorenje Evropskoj uniji, koje glasi: „Ne zaboravite nas!“, navodi DW.

„Kurti, međutim, ide znatno dalje, pre svega jer je najavio da će se Samoopredeljenje angažovati i u Severnoj Makedoniji, gde Albanci čine oko četvrtinu stanovništva“, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.