U trendu

FBI pokrenuo istragu o incidentu u Å arlotsvilu

Američki Federalni istraÅŸni biro (FBI) i savezni tuÅŸioci pokrenuli su istragu o mogućem krÅ¡enju ljudskih prava tokom nereda u suboti u Å arlotsvilu, američkoj saveznoj drÅŸavi VirdÅŸinija, čiji je ukupni tragični bilans troje poginulih i 35 povređenih, javljaju agencije.

Tokom sukoba koji su izbili na skupu belih rasista, na grupu okupljenih naleteo je automobil, poginula je jedna ÅŸena, a povređeno 19 osoba.

Policijski helikopter koji je pratio proteste i sukobe u Šarlotsvilu srušio se u šumskoj oblasti, i tom prilikom poginule su dve osobe.

Neki od povređenih pretrpeli su povrede opasne po ÅŸivot, a vozač automobila, DÅŸejms Aleks Filds Mlađi, dvadesetogodiÅ¡njak iz Ohaja, uhapÅ¡en je pod optuÅŸbama za drugostepeno ubistvo, zlonamerno ranjavanje i izazivanje nesreće i beÅŸanje sa lica mesta, prenosi AFP.

Kako javlja AFP, za sada nema dokaza da je reč o namerno izazvanom udesu.

Nakon Å¡to su članovi Republikanske stranke okrivili Trampa zbog navodnog odbijanje da kritikuje ekstremno desničarske grupacije koje propagiraju mrÅŸnju, drÅŸavni tuÅŸilac DÅŸef SeÅ¡ns rekao je da postupci koji proisteknu iz „rasne zatucanosti i mrÅŸnje“ predstavljaju „izdaju naÅ¡ih osnovnih vrednosti i ne mogu biti tolerisane“.

„Pravda će pobediti“, rekao je SeÅ¡ns, prenosi AFP.

Prema navodima svedoka, automobil je naleteo na grupu demonstranata koji su se okupili da bi protestovali protiv desničara.

Guverner VirdÅŸinije Teri Mekolifi prethodno je proglasio vanredno stanje pred odrÅŸavanje skupa rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

„NajoÅ¡trije osuđujemo ovu nečuvenu manifestaciju mrÅŸnje, netrpeljivosti i nasilja na mnogim stranama“, poručio je predsednik Tramp iz Bedminstera, gde se nalazi na radnom odmoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.