U trendu

Fejsbuk: Greška u promeni konfiguracije kriva za prekid

NJUJORK – Kompanija Fejsbuk okrivila je „neispravnu promenu konfiguracije“ za skoro šest sati prekida u radu, koji je sprečio 3,5 milijardi korisnika kompanije da pristupe društvenim mreža, a i servisima za razmenu poruka kao što su Instagram, Vocap i Mesindžer.

„Želimo da razjasnimo da u ovom trenutku verujemo da je uzrok ovog prekida u radu pogrešna promena konfiguracije“, saopštio je Fejsbuk na blogu.

Kompanija danas na blogu nije navela kako je došlo do promene konfiguracije i da li je to bilo planirano, a nekoliko zaposlenih u Fejsbuku, koji su odbili da im se otkrije identitet ranije su saopštili Rojtersu da veruju da je prekid prouzrokovan unutrašnjom greškom u načinu na koji se internet saobraćaj usmerava na njegove sisteme.

Stručnjaci za bezbednost su potvrdili da su nenamerna greška ili sabotaža od strane insajdera moguće objašnjenje prekida.

Dok se svet preusmerio na konkurentske aplikacije kao što su Tviter i TikTok, akcije Fejsbuka pale su 4,9 odsto, što je njihov najveći dnevni pad od novembra prošle godine, a porasle su za oko pola procenta nakon nastavka pružanja usluga.

Fejsbuk, koji je najveći svetski prodavač internetskih oglasa nakon Gugla, gubio je oko 545.000 dolara od ovog prihoda u SAD tokom prekida, prema procenama agencije za Standard Media Indeks.

Mreže i Vocap aplikacija koje su u vlasništvu Fejsbuka prestale su da rade juče, nešto posle 17 sati širom sveta, a nakon što su bile nedostupne skoro šest sati ponovo su za korisnike u Srbiji počele da rade nešto pre ponoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.