U trendu

Feministkinje u toplesu prekinule marš fašista (foto)

Aktivistkinje u toplesu prekinule u Madridu demonstracije u znak sećanja na nasleđe nekadašnjeg španskog diktatora Franciska Franka, 44 godine posle njegove smrti.

Uzvikujući „za fašizam nema časti ni slave“ nekoliko aktivistkinja grupe Femen, sa istim sloganom ispisanim preko grudi, uletele su u nedelju u masu kada je ona pristigla do madridskog trga Orijente, ali ih je policija odmah odvela.

Hiljadu poklonika Franciska Franka marširalo je, kao i svake godine, na obeležavanju godišnjice diktatorove smrti.

Neki od njih su nosili zastave na kojima je bio Frankov lik i podizali su ruku u znak fašističkog pozdrava.

Lider španske fašističke partije Falange, Hesus Munjoz, rekao je da su marširali protiv „skrnavljenja“ Frankovih posmrtnih ostataka, koji su ekshumirani u oktobru i protiv zakona koji priznaje one koji su patili tokom diktatorskog režima.

Franko, koji je vladao Španijom od1939. do smrti 1975. godine, kao i njegovo naleđe, i dalje dele Španiju i njene partije.

U oktobru su španske vlasti premestile njegove posmrtne ostatke iz mauzoleja gde je sahranjen 1975. godine u privatnu grobnicu, izazivajući jake reakcije u širokim političkim krugovima.

Tokom Frankovog režima desetine hiljada njegovih neprijatelja je bilo ubijeno i zatvoreno, a pola miliona vojnika i civila je poginulo u građanskom ratu koji je podelio naciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.