U trendu

Festival reportaže na Brionima, učesnici i iz Srbije

BRIONI – Oko 200 novinara iz 13 zemalja, među kojima i iz Srbije, učestvuje u radu 4. Festivala reportaže „Fra Ma Fu“ koji se do 23. septembra održava na Brionima i u Fažani.
Pored novinara Tanjuga, Politike i TV emisije „Srbija koju volim“, gosti Festivala su i njihove kolege iz Velike Britanije, Italije, Španije, Slovačke, Portugala, Česke i regiona.
Direktor manifestacije Goran Gazdek ocenio je da su i Festival i Brioni i Fažana pravo mesto za promociju turističke reportaže i putopisa kao novinarske forme kojima se obogaćuje i oplemenjuje ukupna vrednost turističke ponude, što doprinosi boljem razumevanju među narodima.
„Novinarstvo je nešto što spaja, nešto što briše granice, a to je i cilj ovog Festivala“, rekao je Gazdek.
Imajući u vidu da je Fažana rodno mesto jednog od najuspesnijih sportista svih vremena bivše Jugoslavije, boksera Mate Parlova, deo festivalskih događanja biće posvećeno upravo njemu, naveo je Gazdek.
Festival, tokom koga će biti uprilične brojne radionice, predavanja, tribine, izložbe, filmovi, gastronomski događaji, do ove godine održavan je u Virovitici, rodnom mestu novinara Franja Martina Fuisa, po čijem je pseudonimu Fra Ma Fu manifestacija dobila ime.
„Da bi Fuis, rođen početkom 20 veka, dočarao stvarnost, napisao najbolje i najupečatljivije reportaže, bio je spreman da živi kao skitnica ili da sa ribarima vesla i do najudaljenijeg ostrva“, kazao je Gazdek.
Predsednik opštine Fažana Radomir Korać ocenio je da je festival veoma važan kao nova kulturna vrednost u drugoj polovini septembra kada u Fažani i okolini i dalje ima nekoliko hiljada turista.
„Vrednost Festivala vidimo i u činjenici da na njemu učestvuje i oko 200 novinara iz 13 zemalja, što je nemerljiva korist i za promociju Fažane”, rekao je Korać.
Tokom festivala održavaće se radionice u kojima će gostima festivala, stanovnicima Fažane i okoline i turistima biti otkrivene male tajne crtanja stripa, animacije i fotografije.
Za mlade, još neafirmisane novinare i studente, odabrane na konkursu, od kojih je dvoje iz Srbije, biće organizovana novinarska škola uz mentorstvo vrsnih predavača.
Poslednjeg dana manifestacije, u nedelju, na Brionima u Hotelu Neptun biće održan i okrugli sto o novinarskoj (ne)solidarnosti.
Festival je otvoren sinoć na trgu ispred crkve Svetih Kuzme i Damjana iz 15. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.