U trendu

Fijon ponovo pod istragom za protivzakonite isplate

PARIZ – Bivši premijer Francuske Fransoa Fijon, koji je uložio žalbu na petogodišnju kaznu zatvora zbog pronevere javnih sredstava, ponovo je pod istragom finansijskog tužioca zbog isplata svom asistentu.

Francuski mediji izvestili su da tužilaštvo istražuje da li je Fijon, kada se vratio na mesto poslanika nakon premijerskog mandata, prekršio zakon plativši asistentu koji mu je pomogao da napiše knjigu ,objavljenu 2015. godine, iz javnih sredstava, prenosi Rojters.

Njegov advokat Antonjin Levi optužio je kancelariju Državnog finansijskog tužioca (PNF) za lov na veštice i rekao da Fijon, koji je bio premijer pod predsedništvom Nikole Sarkozija od 2007-2012, nije počinio nikakvu grešku.

„Ne govorimo o romanu, niti o fikciji, to je knjiga koja izražava političku viziju zakonodavca. Ako političar ne može da napiše političku knjigu, koja je svrha biti poslanik „, rekao je Levi za televiziju BFM.

Francuski zakonima je zabranjeno korišćenje javnih sredstava za plaćanje pojedinaca u privatne svrhe, a Fijon je već 2020.godine osuđen na pet godina zatvora, od čega tri godine uslovno, zato što je državna sredstva koristio za isplate supruzi i to za poslove koje ona nikada nije radila.

Njegova supruga dobila je tri godine uslovno, a oboje će morati i da plate kaznu od 375.000 evra ,ali se Fijon žalio na presudu, pa se za izvršenje čeka odluka suda u tom postupku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.