U trendu

Filip imao uticaja, kraljici pružao snagu i utočište

LONDON – Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge bio je jedna od najuticajnijih figura u kraljevskoj porodici tokom više od 70 godina, navodi Rojters i podseća na kraljičinu izjavu da je u Filipu uvek imala snagu i utočiste.

Vojvoda od Edinburga je bio uz Elizabetu Drugu tokom njene 69-godišnje vladavine, najduže u britanskoj istoriji, tokom koje je bio poznat po čvrstom, zdravom životnom stavu, ocenio je Rojters.

Grčki princ je oženio Elizabetu 1947. godine igrajući ključnu ulogu u modernizaciji monarhije u periodu posle Drugog svetskog rata.

U Bakingemskoj palati je bio jedna od ključnih figura kojoj se kraljica mogla poveriti i verovati, dodaje se u tekstu britanske novinske agencije.

„On je bio, vrlo prosto, moja snaga i utočište svih ovih godina“, rekla je Elizabeta u govoru povodom obeležavanja 50 godina od njihovog venčanja, 1997. godine.

Nekadašnji oficir mornarice, princ Filip će ostati upamćen po tome što je bio vrlo markantna javna ličnost.

Otvoren i naprasit, Filip je živeo u senci žene koju je oženio u Vestminsterskoj opatiji 1947. godine i uvek je bio korak iza kraljice, na hiljadama javnih ceremonija tokom njene vladavine.

Filip je često bio kritikovan zbog svog držanja, a ponekad i zbog grubih primedbi, ali prijatelji kraljevske porodice kažu da je Elizabeti donosio duhovitost, inteligenciju, kao i veliku energiju monarhiji.

„Ja, cela njegova porodica, moja, i ostale države, duguju mu mnogo više nego što je on bio spreman da prihvati“, rekla je Elizabeta jednom prilikom.

Ako je uopšte gajio frustracije u bračnom životu, nikada to nije pokazivao javno, dodaje Rojters.

Međutim, u njegovom intervjuu za Bi-Bi-Si povodom obeležavanja njegovog 90. rođendana, otkrio je da je na početku braka imao probleme da pronađe svoju ulogu.

„Nije bilo presedana. Kada bih pitao nekoga: ‘Šta očekujete od mene da uradim?’, gledali su me belo – nisu imali ideju, niko nije imao nešto da kaže“, prisetio se Filip.

Filip će ostati upamćen i po tome što je reformisao Bakingemsku palatu i pokušao da iskoristi sve veći uticaj televizije da oslika kraljevski uticaj.

Kraljevski par ima četvoro dece – Čarsla (1948),
Anu 1950, Endruja (1960 ) i Edvarda (1964).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.