U trendu

Filipini prerasporedili brodove posle blokade Kine

MANILA – Filipinska vojska je danas prerasporedila dva broda za snabdevanje kako bi obezbedila hranu filipinskim marincima koji čuvaju jedan atol u Južnokineskom moru, nakon što je kineska obalska straža prethodno upotrebila vodene topove da nasilno odvrati filipinske brodove.

Filipinski ministar odbrane Delfin Lorencana je izjavio da su dva civilna čamca koji prevoze mornaričko osoblje napustila zapadni provinciju Palavan i da bi trebalo da stignu do marinaca stacioniranih na mornaričkom brodu kod atola Sekond Tomas nakon noćnog putovanja, prenosi agencija Rojters.

Lorencana je rekao da čamce ne prati mornarica ili obalska straža u skladu sa zahtevom kineskog ambasadora u Manili, koji ga je, kako je rekao, uveravao u razgovorima tokom vikenda da čamci više neće biti blokirani.

Avion mornarice će, kako je dodao, ipak nadgedati udaljeno područje dok filipinski čamci ne stignu do njega.

Filipini tvrde da se ovaj atol nalazi u njihovoj međunarodno priznatoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, ali Kina insistira da ima suverenitet nad tim vodama.

“Kineski ambasador me je uverio da neće biti ometani, ali su tražili da nema pratnje“, izjavio je Lorencana novinarima.

Filipinska vlada je Kini prenela svoje “ogorčenje, osudu i protest zbog incidenta“ nakon što su dva broda kineske obalske straže blokirala dva filipinska čamca u utorak, a treći brod obalske straže je upotrebio vodene topove protiv čamaca, koji su bili prisiljeni da prekinu svoju misiju transporta hrane do marinaca koji čuvaju atol, saopštili su filipinski zvaničnici.

U Pekingu je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđen odgovorio na proteste Filipina, navodeći da je kineska obalska straža podržala kineski suverenitet nakon što su filipinski brodovi noću bez dozvole ušli u kineske vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.