najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Filipinima preti najrazorniji uragan „Sarika”

Filipinima preti možda najopasnija tropska oluja „Sarika” koja arhipelagu donosi nalete vetra jačine i do 180 kilometara na sat, saopštili su danas zvaničnici.

Nalet tajfuna „Sarika”, koji je stigao na gusto naseljeno ostrvo Kataduane, već je ostavio građane bez struje i telefonskih linija, saopštila je civilna odbrana.

Iako ovaj tajfun nije najjači koji je pogodio zamlju ove godine, može naneti najveće štete, jer će većim delom proći kroz naselja u blizini Manile, rekao je meteorolog Benison Estareja.

„Radari pokazuju da je olujni vetar vrlo razoran, da će verovatno porušiti drvene kuće, polomiti drveće i uništiti crepove na zidanim kućama. Prema radarskim pokazateljima, ovo može biti najrazornija oluja od početka godine”, upozorava meteorolog i naglašava da se najjači udar očekuje u nedelju uveče.

Iz bezbednosnih razloga, evakuisano je oko 400 građana iz ugroženih delova Filipina, brodski i avionski saobraćaj je obustavljen, a sprovedene su i mere sprečavanja polava, prenosi AFP.

Filipini su često izloženi olajama, a najjači udar u skorijoj istoriji se dogodio 8. novembra 2013. godine kada je poginulo 7.350 ljudi, prenosi Tanjug.

Politika

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike