U trendu

Finska ženska vlada na meti mizogenog uznemiravanja

BRISEL – Finska vlada, na čelu sa premijrkom Sanom Merin, često je na udaru mizogenog uznemiravanja preko interneta, pokazao je najnoviji izveštaj centra NATO za strateške komunikacije sa sedištem u Letoniji.

Trenutna finska vlada izabrana je 2019. godine, a sastoji se od koalicije pet stranaka na čijem čelu su žene, međutim ministarke u toj vladi svakodnevno primaju veoma uznemirujuće poruke, prenosi briselski Politiko.

Istraživač Centra Rolf Fredhaim rekao je da se u mizogenim porukama koje dobijaju ministarke najčešće dovode u pitanje njihove vrednosti, sposobnosti odlučivanja i liderske sposobnosti.

Pokazalo se i da se preko Tvitera premijerka označava mizogenim epitetima i opisuje stereotipnim predstavama o ženama i njihovim kućnim obavezama.

Istraživanje je pokazalo i da većina takvih poruka dolazi sa anonimnih naloga, a Fredhajm smatra da bi vlada više trebalo da skreće pažnju na ovaj problem.

Liris Suomela iz stranke Zelenih, koja je član vladajuće koalicije rekla je da postoji „faktor straha“ prilikom donošenja određenih odluka i kaže da je ta vrsta mizogenog zlostavljanja dobro poznata.

Ona i druge žene političari smatraju da bi trebalo poboljšati pravni sistem da odgovara i na takve vrste govora mržnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.