Florans Artman u izolaciji i pod pojačanim nadzorom

Bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman, koja je uhapšena ispred suda, nalazi se u izolaciji i pod pojačanim nadzorom, izjavio je danas njen advokat.

Artman su u četvrtak uhapsili čuvari Tribunala kada je ulazila u zgradu da prisustvuje izricanju presude bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda.

Portparolku tadašnje glavne tužiteljke Karle del Ponte, od 2000. do 2006. godine, Haški tribunal optužio je za nepoštovanje tog suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog veća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević koje je objavila u svojoj knjizi “Mir i kazna” i u članku “Prikriveni ključni dokazi o genocidu”.

Njen advokat Genael Metro rekao je danas da je Artman “u pritvoru u uslovima pojačanog nadzora zbog rizika od samoubistva, što znači da je njena ćelija osvetljena 24 sata dnevno i svakih 15 minuta je kontrolišu stražari”.

“Izolovana je od ostalih zatvorenika i samo je imala posetu francuskog konzula”, rekao je Metro Frans presu i dodao da je uputio zahtev za njeno oslobadjanje a u medjuvremenu bolje zatvorske uslove jer su sadašnji “potpuno bespotrebni, neopravdani i neodgovarajući”.

(Beta)

Ostavite komentar