U trendu

Fon der Lajen i Bajden o sankcijama Rusiji i isporuci gasa

BRISEL, 11. februara ( Tanjug) – Predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen razovarala je putem video konferencije sa predsednikom SAD Džosefom Bajdenom, o krizi izazvanoj ”agresivnim ponašanjem Rusije prema Ukrajini” i naporima da se obezbedi ”ujedinjen i efikasan” amaričko evropski odgovor, saopšteno je večeras iz Evropske komisije.

U Komisiji se navodi da su Lajen i Bajden podržali diplomatski pristup Rusiji kako bi je ”ubedili da deeskalira krizu i izabere put dijaloga”.

”Lideri su razmotrili saradnju na finalizaciji masivnih sankcija Rusiji. Predsednica fon der Lajen je navela sektorske i pojedinačne sankcije u slučaju dalje vojne agresije Rusije na Ukrajinu. Ona je potvrdila da su sve opcije na stolu i da će se sankcije ticati finansijskog i energetskog sektora, kao i izvoza visokotehnoloških proizvoda”, navodi se u saopštenju Komisije.

U Briselu dodaju da su nastavilli rad na osiguranju dodatnih isporuka prirodnog gasa u slučaju prekida isporuke od strane Rusije, a da se predsednica fon der Lajen zahvalila predsedniku Bajdenu na američkoj podršci u ovim naporima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar