Fon der Lajen i Džonson: I dale postoje velike razlike oko Bregzita

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanski premijer Boris Džonson ocenili su večeras da su ostale velike razlike koje treba premostiti kako bi bio postignut trgovinski sporazum posle Bregzita.

„Pozdravili smo značajan napredak u mnogim pitanjima. Ipak, i dalje treba premostiti velike razlike, posebno u ribarstvu. Biće vrlo teško premostiti ih“, objavila je večeras na Tviteru predsednica EK posle telefonskog razgovora sa Džonsom. Ona je navela da će pregovori biti nastavljeni sutra.

Portparol britanskog premijera je saopštio da je malo verovatno da sporazum može da se postigne ako EU značajno ne promeni stav, preneo je AFP.

„Vreme koje nam ostaje na raspolaganju je vrlo kratko i sada izgleda vrlo verovatno da sporazum ne može da se postigne bez značajne izmene stava EU“, rekao je portparol britanskog premijera Borisa Džonsona u saopštenju posle Džonsonovog razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Velika Britanija je upozorila da je neuspeh trgovinskih pregovora sa Evropskom unijom o dogovoru posle Bregzita i dalje „vrlo verovatan“ bez velikog ustupka Brisela, ocenivši da evropski stav o ribarstvu „nije razuman“.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.