U trendu

Fon der Lajen oštro kritikovana nakon objave broja poginulih u Ukrajini

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oštro je danas kritikovana zbog video poruke na Tviteru u kojoj kaže da je u Ukrajini poginulo „više od 100.000 ukrajinskih oficira” i “20.000 civila”, ne navodeći izvor ovih podataka.

Ubrzo nakon objave video je uklonjen, a zatim je objavljena nova verzija bez dela u kojem se pominje broj poginulih.

Fon der Lajen je objavila video u sklopu najave predloga Evropske komisije za kreiranje specijalnog tribunala koji bi se bavio ruskim „zločinom agresije“ i predloga o načinima za korišćenje zamrznjute ruske imovine za obnovu Ukrajine.

Portparolka Komisije Dana Spinant je danas pokušavala da opravda objavu o broju poginulih u Ukrajini navodeći da je procena od 100.000 vojnika došla iz “spoljnih izvora”.

Spinant je ponovila da je cilj bio „da se pokaže brutalnost ruske invazije” i istakla da su u drugoj verziji otklonili broj da bi se fokusirali na “zadatak koji nas čeka sa našim partnerima i sa Ukrajinom, a to je da Rusiju pozovemo na odgovornost“.

Agencije ANP i DPA su juče prenele da je Kijev bio „zaprepašćen“ brojem stradalih koji je objavljen.

Portparol predsednika Volodimira Zelenskog je izjavio da zvanične podatke mogu da daju samo komandant vojske, ministar odbrane i predsednik Zelenski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar