U trendu

U Turskoj uhapšena dva Sirijca zbog utapanja dečaka

Turske vlasti uhapsile su četiri osobe osumnjičene da su krijumčarili ljude preko Mediterana među kojima je bilo 12 Sirijaca u dva čamca, koji su se utopili juče u brodolomu, a među njima je bio i trogodišnji dečak Ajlan Kurdi.

Fotografija dečaka kao potresno svedočanstvo i simbol izbegličkog stradanja izazvala je emotivna reagovanja zvaničnika i javnosti u celom svetu, pa ni brza akcija Turske na čijoj obali je pronađeno njegovo telo, nije izostala, prenela je agencija AFP.

Uhapšeni su sirijski državljani starosti između 30 i 41 godine koji se bave trgovinom ljudima, a u sudu će morati da se pojave već danas.

Vals: Slika utopljenog sirijskog dečaka iziskuje hitnu akciju

Fotografija beživotnog tela utopljenog sirijskog dečaka koje je more izbacilo na tursku obalu ukazuje na potrebu za hitnim delovanjem Evrope kako bi se našlo rešenje za migrantsku i izbegličku krizu, rekao je danas francuski premijer Manuel Vals.

„Imao je ime: Ajlan Kurdi. Potrebna je hitna akcija i mobilizacija širom Evrope“, napisao je Vals danas na svom nalogu na Tviteru, preneo je Rojters.

Nesrećni dečak se utopio kada je njegova porodica pokušala da emigrira u Kanadu iz ratom razorenog sirijskog grada Kobanija, kako je njegov rođak rekao danas jednom kanadskom listu.

Mustafa Ebdi, novinar iz Kobanea, kaže da je njegova porodica živela u Damasku, ali je morala više puta da beži pred ratnim nedaćama.

„Napustili su Damask 2012. i otišli u Alepo, a kada su sukobi i tamo izbili, preselili su se u Kobane. Potom, kada su i tu izbili nemiri sa dolaskom Islamske države, prešli su u Tursku“, kaže Ebdi.

Veruje se da je dečak bio među najmanje 12 sirijskih izbeglica koji su pokušali da se domognu Grčke kada im se brod juče prevrnuo u turskim vodama, prenosi AFP.

Pored Ajlana, utopio se i njegov četvorogodišnji brat Galeb, kao i njihova majka Riana, a preživeo je samo otac porodice, Abdalah.

Fotografija tela dečaka potresla Evropu

Evropa se danas našla u šoku nakon objavljivanja fotografije tela dečaka na plaži u Turskoj, koji je stradao prilikom prevrtanja brodova koji su prevozili sirijske izbeglice.

Dva brodova su isplovila u noći između utorka i srede iz turskog obalskog grada Bodrum za grčko ostrvo Kos, što je jedan od najkraćih pomorskih puteva između Turske i Evrope. Brodovi su se na putu prevrnuli, rekli su predstavnici turske obalske straže.

Spasioci su ubrzo čuli dozivanje brodolomnika i uspeli da izvuku 12 tela među kojima i telo trogodišnjeg Ajlana Kurdija.

Fotografije dva brata i Ajlanovog tela, kako leži u crvenoj majici i plavom šortsu licem nadole na bodrumskoj plaži, proširile su se munjevitom brzinom na društvenim mrežama uz oznaku na Tviteru #KiyihaVuranInsanlik – na turskom u slobodnom prevodu „posrnula ljudskost“.

To je ubzro postala najviše korišćena oznaka na Tviteru.

Fotografije je preuzela i evropska štampa uključujući i listove koji nisu ranije pokazali mnogo razumevanja za izbegličku krizu.

Britanski list „Dejli miror“ (Daily Mirror) objavio je fotografiju turskog policajaca kako nosi telo dečaka uz naslov „Malena žrtva ljudske tragedija“, dok je komentar lista „Miror“ (The Mirror) bio: „nepodnošljio“.

„Ako ove izuzetno snažne slike tela sirijskog deteta nasukanog na plažu ne promene odnos Evrope prema izbeglicama, ne znam šta bi drugo moglo?“, piše „Indipendent“ (The Independent).

Italijanski dnevnik „Republika“ (La Repubblica) stavio je na svoj tviter nalog „fotografiju koja je potresla svet“, španski Pais (El Pais) ju je nazvao „simbolom migracione drame“, dok je komentar lista „Peirodika“ (El Periodico) bio „potonuće Evrope“.

Direktor za vanredne situacije u organizaciji Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) Peter Baukart (Bouckaert) rekao je da neki smatraju da je slika suviše potresna da bi se objavljivala na Internetu i u štampi.

„Međutim, ja smatram potresnim to što se telo stradalog deteta našlo na našim obalama, a moglo je da se učini mnogo više da mu se spase život“, rekao je on i dodao da je i sam dugo oklevao da na Tviteru objavi fotografiju tela Ajlana Kurdija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.