U trendu

Francuska: Bez produženja legalnog roka za abortus

PARIZ – S obzirom da su francuski zakonodavci odustali od predloga zakona o produženju legalnog roka za abortus na više od 12 nedelja od početka trudnoće, hiljade Francuskinja primorane su da putuju u inostranstvo kako bi prekinule trudnoću.

Španija je najčešći izbor, ali je to skupa opcija koju izbegavaju žene iz siromašnijih i ugroženih društvenih grupa, prenosi televizija Frans 24.

Francuski Senat, gornji dom parlamenta, 2019. godine je prvobitno usvojio zakon kojim se povećava zakonski rok za žene koje žele abortus sa 12 na 14 nedelja, međutim samo nekoliko dana kasnije Gornji dom u kojem većinu imaju konzervativci, odustao je od svoje odluke.

Od tada se u Francuskoj vodi debata o ovom pitanju zbog čega su hiljade Francuskinja svake godine prisiljene da putuju u inostranstvo ukoliko propuste zakonom propisani rok za abortus.

Za mnoge je Španija prirodan izbor jer u toj zemlji važeći zakonski rok iznosi 14, odnosno 22 nedelje u slučaju pacijentkinja sa zdravstvenim problemima.

Lekari kažu da se znaci trudnoće često ne otkriju pre 10-12 nedelje i mnoge žene iz ugroženih društvenih grupa ne odreaguju dovoljno brzo.

Osim toga, ne mogu sve žene da priušte abortus u Španiji jer svi troškovi takvog poduhvata mogu da premaše 2.000 evra, navodi Frans 24.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.