U trendu

Francuska i SAD apelovale na libanske političare da brzo obrazuju vladu

Francuska i SAD pozvale su danas libanske političare da hitno obrazuju vladu, najavivši medjunarodnu konferenciju da podrže taj napor u nastojanju da doprinesu stabilizaciji Libana suočenog sa čitavim nizom kriza.

„Sve strane moraju da rade hitno kako bi se obrazovala vlada koja je u stanju da odmah primeni reforme“, objavio je na Tviteru državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Mandatar za sastav nove Vlade Libana Saad Hariri podneo je juče ostavku zbog neslaganja sa libanskim predsednikom Mišelom Aunom o njenom sastavu.

Novi mandatar nije imenovan, a stotine Haririjevih pristalica su demonstrirale na ulicama, blokirajući glavne puteve i bacajući kamenice.

Jutros je libanska funta pala rekordno nisko i sada iznosi 23.400 za dolar na crnom tržištu.

Očekuje se da će predsednik Libana pozvati na konsultacije lidere parlamentarnih blokova i da će se od političara koji dobije najviše podrške zatražiti obrazovanje nove vlade.

U SAD je administracija predsednika Džozefa Bajdena izrazila razočaranje što ništa nije postignuto za proteklih devet meseci otkako je Hariri imenovan.

Francuska koja je nekada vladala Libanom, apelovala je na libanske političke lidere da odmah obrazuju vladu kako bi se primenile preko potrebne reforme i povela borba protiv korupcije jer je dovela Liban nadomak bankrota.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je ocenilo da najnoviji dogadjaji potvrdjuju politički zastoj u kojem su libanski lideri namerno onemogućavali napredak zemlje „čak i ako je tonula u ekonomsku i finansijsku krizu bez presedana“.

Kako je ocenjeno hitno je da se sada „izadje iz te organizovane i neprihvatljive opstrukcije“.

Francuska je uz podršku UN pozvala da se 4. avgusta, na prvu godišnjicu razorne eksplozije u bejrutskoj luci, održi medjunarodna konferencija.

Više od 200 ljudi je poginulo, a više od 6.000 ih je ranjeno u toj eksploziji koja je pričinila veliku štetu u velikim delovima glavnog grada Libana.

Eksploziju je izazvalo paljenje stotina tona amonijum nitrata, visoko eksplozivnog djubriva nepropisno uskladištenog godinama u luci uz znanje najviših zvačnika vlade.

Liban nema funkcionalnu vladu otkako su premijer Hasan Diab i ministri podneli ostavku nekoliko dana posle eksplozije.

Od tada je predsednik Francuske Emanuel Makron dva puta posetio Liban i pozvao političare da hitno obrazuju vladu i sprovedu reforme.

Francuska je bila domaćin ekonomske konferencije za Liban u aprilu 2018. godine na kojoj su obećane investicije i zajmovi u visini od milijardi dolara u zamenu za reforme.

Novac medjutim nije nikada stigao jer reforme nisu sprovedene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.