U trendu

Francuska: Nova predsednica skupstine brani pravo na abortus

PARIZ – Novi predsedavajući Donjeg doma francuskog parlamenta, po prvi put žena koja će obavljati tu funkciju u Petoj Republici, energično je stala u odbranu prava na abortus i pozvala poslanike da budu „budni“.

Francuska Narodna skupština u utorak je izabrala Jael Bron-Pive za predsednicu Donjeg doma, na prvoj skupštinskoj sednici nakon što je stranka predsednika Emanuela Makrona izgubila većinu na nedavno održanim izborima, koji su dali novi politički podsticaj strankama krajnje desnice i krajnje levice, prenosi AP.

Bron-Piveova je član Makronovog centrističkog saveza Zajedno, koji i dalje ima najviše mesta u skupštini, ali nedovoljno za lako i komforno usvajanje zakona.

Jael Bron-Pive je bivša članica Socijalističke partije koja se 2016. godine pridružila Makronovoj stranci.

Advokatica koja je provela nekoliko godina u Aziji, Bron-Pive, prvi put je izabrana 2017. godine, reizabrana je ove godine u svom departmanu, a predsedavala je skupštinskim odborom za pravosuđe poslednjih pet godina.

Žene i dalje ostaju u manjini u francuskoj skupštini, ali imenovanje Bron-Piveove se doživljava kao slanje važne poruke o ženama u politici.

„Francuzi očkuju od nas da radimo zajedno, da raspravljamo, a ne da se borimo jedni protiv drugih. Oni koji su nas izabrali, bez obzira na naše razlike, očekuju da u ovoj skupštini, koja je lice Francuske, budemo odgovorni“, poručila je Braun-Pive.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar