Francuska povukla ambasadora iz Turske

Francuska je danas povukla svog ambasadora u Turskoj na konsultacije, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da francuski predsednik Emanuel Makron treba da proveri mentalno zdravlje.

Francuska vlada je te komentare ocenila kao neprihvatljivo nepristojne.

Erdogan je ranije danas žestoko kritikovao Makronov odnos prema muslimanima i doveo u pitanje njegovo mentalno zdravlje.

„Sve što se može reći šefu države koji na taj način tretira milione pripadnika različitih verskih zajednica je – prvo ispitaj svoje mentalno zdravlje“, rekao je Erdogan.

Turski lider je pre dve nedelje osudio kao provokaciju Makronove izjave o „islamskom separatizmu“ i potrebi da se islam u Francuskoj „strukturira“.

Predlog zakona o borbi protiv „separatizma“ u Francuskoj, čija meta je radikalni islam, treba da se nadje u parlamentu početkom decembra. Cilj je da se ojača sekularnost i konsoliduju republikanski principi.

Ali nameravana pojačana kontrola finansiranja džamija i zabrana pkolovanja imama u inostranstvu mogu dovesti do tenzija u odnosima sa Turskom.

To je najnoviji na dugačkoj listi neslaganja Makrona i Erdogana, koji često uzima u zaštitu muslimanske manjine u svetu.

Medju pitanjima u kojima Ankara i Pariz imaju dijametralno suprotne stavove su pitanje gasa u Sredozemnom moru, Libija, sukob u Nagorno-Karabahu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.