U trendu

Francuska umešana u genocid u Ruandi?

Novi izveštaj, čiju izradu je naručila vlada Ruande, optužuje Francusku da je snabdevala oružjem i pružala zaštitu počiniocima genocida u Ruandi 1994. U genocidu je ubijeno 800.000 ljudi, prenose mediji u Srbiji.

Time se produbio spor te istočnoafričke države i njenog nekadašnjeg zaštitnika.

Izveštaj koji je sačinila američka pravna firma iznosi dokaze koji pokazuju francusko saučesništvo pre, tokom i posle genocida koji su ekstremisti naroda Hutu počinili nad etničkim Tutsima i umerenijim Hutima.

Navodi se i da su francuski zvaničnici pružali utočište nekima od osumnjičenih za genocid i sprečavali pokušaje da se oni izvedu na sud.

Ministarka spoljnih poslova Ruand, Luiz Mušikivabo rekla je da izveštaj predstavlja „osuđujući rezime ponašanja francuskih zvaničnika“.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je saopštile da je „primilo k znanju“ izveštaj firme sačinjen „na zahtev vlasti Ruande“.

U saopštenju se navodi da je Francuska „posvećena gonjenju učesnika“ genocida u Ruandi, kao i da je francusko pravosuđe već osudilo nekoliko ljudi i ispituje još neke slučajeve.

Ruanda je prošle godine objavila spisak 22 francuska visoka oficira koje optužuje za pomaganje u planiranju i sprovođenju genocida, među kojima je i general Žak Lanksad, načelnik francuskog generalštaba od aprila 1991 do septembra 1995.

Spisak je objavljen pošto su francuski istražitelji ponovo otvorili istragu o rušenju aviona tadašnjeg predsednika Ruande Žuvenala Habjarimane.

Hutu ekstremisti su za pogibiju Habjarimane okrivili manjinske Tutsije i otpočeli pokolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)