U trendu

Francuski general: Vojnici potpisnici pisma napustite službu

PARIZ – Zapovednik francuske vojske pozvao je vojnike da napuste službu, ako su potpisali kontroverzno pismo u kojem se upozorava na pretnju od građanskog rata izazvanog verskim ekstremizmom u zemlji.

U pismu, objavljenom u jednom desničarskom časopisu, francuska vlada je optužena za davanje ustupaka islamizmu, a Bi-Bi-Si podseća da se samo pre tri nedelje pojavilo slično pismo koje je potpisalo 20 bivših generala.

„Najrazumniji korak je svakako napuštanje institucije kako bi slobodno izrazili svoje ideje i uverenja“, rekao je u anašnjoj poruci general Fransoa Lekontr, a prenose francuski mediji.

Iako general nije pretio nikakvim sankcijama, optužio je one koji stoje iza pisma da krše „obavezu diskrecije“.

Rekao je da su njihova „lična uverenja“ uvukla vojsku u neželjenu političku raspravu.

„Svaki vojnik uživa slobodu misli, ali mora nedvosmisleno razlikovati građanske i vojne dužnosti“, rekao je general.

Francuska vlada osudila je oba pisma, ali su ih pohvalili desničarski političari.

Poslednje pismo vojnika objavljeno je kasno u nedelju u časopisu „Valer aktiel“, desničarskom magazinu koji se objavljuje u Parizu. To pismo navodno potpisuju aktivni vojnici, koji su rekli da više vole da ostanu anonimni iz straha od kazne.

Autori pisma su sebe opisali kao deo mlade generacije vojnika koji su služili u Avganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici, ili su se pridružili domaćim antiterorističkim operacijama.

„Dali su kožu da unište islamizam kojem dajete ustupke na našem tlu“, napisali su u pismu.

U poruci se kritikuje odgovor francuske vlade generalima koji su potpisali prošlomesečcno pismo i navodi: „Da li su se borili za to da dopustite da Francuska postane propala država?“

Portparol stranke predsednika Emanuela Makrona rekao je da je pismo medijski trik za pomoć liderki krajnje desnice Marin Le Pen, kandidatkinji na predsedničkim izborima sledeće godine.

Francuska je prethodno predstavila plan borbe protiv onoga što je Makron opisao kao „islamski separatizam“.

Taj potez je bio naišao na kritike kako u zemlji, tako i u inostranstvu, koje su ga mahom videle kao napad na islam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.