U trendu

Francuski poslanici traže od Olanda da prizna državu Palestinu

Grupa od 154 francuska poslanika i senatora sa raznih strana političkog spektra zatražila je od predsednika Fransoa Olanda da prizna državu Palestinu, navodi se u dopisu prenetom danas agenciji Frans pres.

U dopisu poslanika šefu države navodi se da Francuska treba da pokaže da želi da se izadje iz ćorsokaka u ovom sukobu tako što će zvanično ponovo potvrditi, u ime neotudjivog prava na samoopredeljenje, da palestinski narod ima osnova da dobije državu, i da to proizilazi iz medjunarodnog prava kao i iz interesa bezbednosti Izraela.

„Gospodine predsedniče, pokažite da ste na nivou prilika i nemojte da propustite sastanak sa istorijom priznajući sada Državu Palestinu“, zatražili su oni.

Medju potpisnicima je većina političkih grupa levice i desnice. Na spisku je i Žilber Rože, socijalistički senator i predsednik grupe prijateljstva Francuska-Palestina, komunisti Mari-Žorž Bife i Pjer Loran, ekološke senatorke Ain Arčimbo i Ester Benbasa, socijalisti Mari-Noel Lineman, Matje Anoten, Katerin Taska, kao i članovi desne partijer Republikanci  Žan-Lik Recer i Mišel Vuazen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.