U trendu

Francuski Senat odobrio pomeranje starosne granice za odlazak u penziju

Gornji dom francuskog parlamenta, Senat, u kojem većinu čini desničarska opozicija, odobrio je danas povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, a to je i ključna odredba najavljene reforme penzijskog sistema koju predsednik države Emanuel Makron (Emmanuel Macron) želi da usvoji tokom svog drugog mandata.

Glasanje, važno za francusku vladu, dolazi u vreme dok nezadovoljni građani na poziv sindikata organizuju proteste i štrajkove.

Posle velikih demonstracija održanih u utorak, najavljeni su za subotu štrajkovi u više sektora. Sindikati su zatražili da ih „hitno“ primi Makron.

Senat je sa 201 glas „za“ usvojio odredbu reforme, dok je 115 bilo protiv.

To predstavlja pobedu vlasti koja nastoji da ubrza parlamentarnu proceduru usvajanja reforme.

„Radujem se što su debate omogućile da se dođe do ovog glasanja“, izjavila je francuska premijerka Elizabet Born (Elizabeth Borne) koja je ranije računala na glasove desničarske stranke „Republikanci“ za usvajanje teksta.

U donjem domu nije bilo glasanja, jer vlasti imaju relativnu većinu, a zbog gustog rasporeda dnevnog reda, poslanici nisu stigli do odredbe o starosnoj granici.

Vlasti se nadaju da će Senat izglasati ceo tekst do nedelje, predviđenog roka završetka debate u gornjem domu parlamenta.

Potom je predviđen sastanak zajedničke komisije oba doma parlamenta i dogovor o konačnom sadržaju teksta, koji treba da bude usvojen do 16. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar