Francuski zvaničnici: Makron nam nije ništa rekao o govoru naciji

Emanuel Makron nije ništa otkrio o čemu će večeras govoriti u obraćanju naciji, izjavili su učesnici sastanka u francuskom predsedništvu uoči dugo očekivanog Makronovog govora o rešavanju krize „žutih prsluka“, gradjanskog pokreta koji protestuje nedeljama širom Francuske.

Predsednik nam nije ništa rekao o sadržaju govora, rekao je predstavnik sindikata Loran Berže i dodao da je na sastanku koji je trajao oko četiri sata Makron samo slušao sagovornike.

Makron se danas sastao sa 37 osoba iz redova vlasti, lokalnih vlasti, sindikata i parlamenta.

Predsednik parlamentarnog odbora vladajuće stranke Republike u pokretu Rišar Feran izjavio je da će Makron izložiti elemente i perspektivu za ponovnu izgradnju novog francuskog modela, ne navodeći detalje.

Konsultacije sa predsednikom održavaju se uoči njegovog govora zakazanog za 20.00 iz Jelisejske palate.

Francuski mediji ocenjuju da će obraćanje francuskog predsednika verovatno biti njegov najvažniji govor od početka mandata u maju 2017. jer mobilizacija pokreta „Žuti prsluci“ ne jenjava ni pored privremenog odustajanja vlasti od povećanja poreza na gorivo.

Taj pokret koji je spontano nastao na društvenim mrežama, od 17. novembra protestuje zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo. Kasnije su se protesti pretvorili u opšte nezadovoljstvo Makronovom politikom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.