U trendu

Frederiksen: Danska ne mora obnavlja odnose sa EU partnerima

KOPENHAGEN – Premijerka Danske Mete Frederiksen izjavila je danas da nije uverena da Danska mora da obnavlja svoje odnose sa savezničkim zemljama, ukljčujući Francusku i Nemačku, nakon medijskih napisa da su SAD špijunirale evropske lidere preko danske komunikacine mreže.

„Mislim da to nije tačno interpretirano kako mi moramo da obnavljamo svoje odnose sa Francuskom ili Nemačkom. Mi imamo neprekidnu saradnju u koju spadaju i obaveštajna pitanja“, izjavila je Frederiksonova lokalnim kablovskim vestima Ritzau, prenosi Rojters.

Danski javni medijski servis DR je objavio vest da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost navodno koristila dansku mrežu podvodnih komunikacionih kablova za špijuniranje susednih država i njenih lidera, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

„Saveznici se ne smeju sistematski nadzirati“, izjavila je Frederiksen i praktično ponovila raniju izjavu danskog ministarstva odbrane.

Makron i Merkelova su poručili da špijuniranje saveznika nije prihvatljivo i zatražili su puno objašnjenje o ovom događaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.