najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Gadafi upozoravao Blera na džihadiste

Ubijeni libijski lider Moamer Gadafi upozorio je pre četiri godine bivšeg britanskog premijera Tonija Blera na pretnju od islamističkog ekstremizma za Evropu, pokazali su telefonski razgovori dvojice političara, koje je danas objavio Komitet za inostrane poslove britanskog parlamenta, objavio je “Telegraf”.

Gadafi je 25. februara 2011. godine, kada su u Libiji već izbili neredi, objašnjavao Bleru da pokušava da zaštiti zemlju od boraca Al Kaide.

“Ne napadamo mi njih, nego oni nas. Hoću da vam kažem istinu. Ova situacija nije tako komplikovana, sve je jednostavno – u Severnoj Africi su se pojavili ogranci organizacije Al Kaida. Ogranci u Libiji su slični onima koji su bili u Americi uoči 11. septembra”, rekao je tada Gadafi, navodi britanski list.

Gadafi je naveo da su džihadisti nabavili oružje i da uteruju ljudima strah u kosti.

“Ljudi ne mogu da izlaze iz kuća…ali niko ne predstavlja realnu sliku, ovde nema stranih dopisnika. Molili smo sve svetske reportere da dođu i da vide istinu. To su naoružane bande…S njima nema dogovora”, kazao je Gadafi.

Prema njegovim rečima, cilj terorista bio je uspostavljanje kontrole nad Sredozemljem i potom napad na Evropu.

Bler je na to odgovorio da je neophodno pronaći mirno rešenje za tu situaciju.

Tri nedelje posle ovog razgovora koalicija zapadnih zemalja, u kojoj je bila i Velika Britanija, počela je da bombarduje Libiju kako bi svrgnula Moamera Gadafija, podsetio je “Telegraf”.

List navodi da je Toni Bler dva puta zvao telefonom Gadafija pokušavajući da ga nagovori da napusti Libiju.

“Upozorenja Gadafija su se, izgleda, obistinila”, piše u članku. “Posle njegovog svrgavanja Libija je doživela potpuni krah, a građanski rat i dalje traje. Mnoge teritorije kontrolišu islamistički ekstremisti, povezani s Daešom (takozvana Islamska država). Teroristi koje je Daeš poslao u Francusku u novembru su izvršili terorističke napade u Parizu”, konstatuje list, prenosi Sputnjik.

Predsednik Komiteta za inostrane poslove Krispin Blant izjavio je da će ovaj komitet u okviru istrage o događajima u Libiji razmotriti “proročko upozorenje” Gadafija.

Prema njegovim rečima, svedočanstva kojima Komitet raspolaže u ovom trenutku govore o tome da su “zapadni političari bili manje pronicljivi od Gadafija u vezi sa rizicima intervencije kako za libijski narod, tako i za interese Zapada”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike